Det senaste om arbetet mot matchfixning i Sverige

Matchfixning är ett problem med global spridning som omsätter mycket stora summor. Dessutom är det naturligtvis fråga om en mycket ljusskygg bransch, där mörkertalen sannolikt är mycket stora. Antagligen är antalet matchfixningar mycket fler till sitt antal än vi vet om och summorna som står på spel större än vi kan tänka oss.

Ny utredare ska stoppa matchfixningen

Svenska Fotbollsförbundet, SvFF, har anställt en ny utredare i syfte att stoppa matchfixningen. Den nye utredaren ska ha bakgrund som polis, enligt uppgifter från Fotbollskanalen. Denne person har även erfarenhet från anti-dopningsarbete, ett område som har många likheter med matchfixning. Även från polisens håll utreder man med jämna mellanrum specifika matcher som man misstänker har varit föremål för matchfixning. Nu för tiden sker sådana utredningar årligen i Allsvenskan.

Allt fler ligor och sporter påverkas

I samband med onlinespelandets hela tiden tilltagande utbredning, ökar antalet ligor och sporter som man kan spela på. Det faktum att man idag enkelt kan spela på andra- och tredjeligor på andra sidan jorden gör att ligor som tidigare varit förskonade från riggade matcher (så som Superettan, eller rentav Allsvenskan) i allt större utsträckning också drabbas. Det är i nuläget svårt att se hur denna utveckling ska kunna stoppas globalt.

Matchfixningens framtid

Förhoppningsvis kan SvFF:s och polisens gemensamma åtgärder (som exempelvis den tidigare nämnda utredaren) förhindra matchfixningens utbredning, åtminstone i här i Sverige. Även den nya svenska spellagstiftningen, som stramar åt den del av spelmarknaden som riktar sig mot svenska kunder, kan komma att begränsa matchfixningens utbredning. Detta då den gör det mindre attraktivt för spelbolagen att nischa sig mot den svenska marknaden, vilket i sin tur minskar spelandet på svenska ligor.

Samma logik gäller dock i spelbranschen som i alla andra branscher som påverkas av den allmänna globaliseringen: där det finns en vinst att göra, finns någon som vill göra den. Även i de mest undangömda skrymslena finns en match som någon vill spela på. Det lär bli svårt att kämpa emot den globala utveckling som leder mot en allt friare spelmarknad som omsätter allt större summor.